Ayın Fırsatı: Taze Antep Fıstığı : 295,00 TL 899 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo
Favoriler AğaçaltıFavorilerim
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Bakliyat Çeşitleri 

Bakliyat çeşitleri, protein değeri yüksek ve lezzetli yemekler yapmak için tercih edebileceğiniz çok sayıda besini içerir. Türkiye’nin kendi ikliminde yetişip sofralarınıza gelen protein kaynağı kurubaklagiller, vazgeçilmez ana öğünleri temsil eder. Misafir sofralarından günlük hatta düşük kalorili beslenme diyetlerine kadar her tarifte kurubaklagillerden faydalanabilirsiniz.

Mercimek, nohut, pirinç ve bulgur hemen hemen her evin vazgeçilmez lezzetlerinin baş tacıdır. Nohutsuz ve pilavsız olmayan davet sofralarından yalancı mantı tariflerine kadar her yemeğe baklagillerin lezzeti damga vurur. Karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve bulgur yöresel yemeklerin vazgeçilmezidir. Kilo kontrolüne yardımcı tarifler hazırlamak isterseniz maş fasulyesi, kuru fasulye, yeşil mercimek gibi doyurucu gıdaları tercih edebilirsiniz. 

Bakliyat, Osmanlı mutfağından bu yana Türk kültüründe unutulmaz bir etkiye sahiptir. Özellikle kırmızı etle ve hububatlarla güzel bir uyum içindedir. Yemeklik kurubaklagil çeşitleri açısından zengin bir coğrafyaya sahip olan Türkiye’de bütün bu besinleri kullanarak keyif veren yemekler yapabilirsiniz. 

Bakliyat Çeşitleri Nelerdir?

Bakliyat çeşitleri: nohut, kuru fasulye, maş, köftelik simit, yeşil mercimek, sarı mercimek, kırmızı mercimek gibi besinleri içerir. Barbunya, börülce, bakla, soya fasulyesi gibi bakliyatları, düşük kalorili yemeklerde, ana öğünlerde, mezelerde ve salatalarda kullanabilirsiniz. 

Doğal bakliyatları tercih ederek daha lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz. Organik şekilde yetişmiş, katkı maddesiz bakliyatlar, pişme süresi ve piştikten sonra yemeğin tadı açısından büyük bir fark yaratır. Doğru şekilde pişirdiğiniz bakliyat çeşitleri, içeriğindeki lif ve proteinden doğru şekilde yararlanmanıza katkı sağlar. 

Sağlıklı yemek tarifleri hazırlarken bakliyatlardan bolca faydalanmanızın yanında pişirme tekniklerine de dikkat etmelisiniz. Sağlıklı yağlar tercih ederek, pişirme sırasında alüminyum folyo gibi zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Pişirirken yanmamasına dikkat etmeli, aşırı pişirerek hamur olmasının da önüne geçmelisiniz. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni oluşturarak haftada 3-4 kez bakliyat tüketmelisiniz. Dilerseniz haşlayarak salatalarda kullanın. Dilerseniz sulu ve etli bakliyat yemekleri yapın. Neticede tokluk sürenizi uzatacak sağlıklı beslenme önerilerine uyarak kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. 

Bakliyat çeşitleri, büyük oranda lif ve protein alarak kas yapınızı korumanıza ve güçlendirmenize yardım eder. Bu yönüyle çok faydalı besinler olan bakliyatlar, çeşit açısından da zengindir. Her gün aynı yemeği yiyerek tekdüze beslenmek zorunda değilsiniz. Öğünlerinizi çeşitlendirirken lezzetleri çeşitlendirmekten keyif alabilirsiniz. 

Bakliyatların Faydaları Nelerdir?

Lif açısından zengin bakliyatlar, genel olarak spor yapan kişilerde kas kazanımını destekler. Kan, kas, kemik ve kıkırdak dokuyu besleyen proteinin vücut tarafından düzenli şekilde alınmasında etkilidir. Beslenme uzmanlarının önerileri arasında mutlaka yer alan bakliyatlar, özellikle karbonhidrattan fakir diyet tariflerinde önem kazanır. Çeşitli baklagilleri doyurucu bir besin olarak alıp ekmek, pirinç, şehriye, bulgur ve arpa gibi karbonhidratı yüksek gıdaları daha az tüketirsiniz. İdeal kilonuza ulaşana kadar karbonhidratı büyük oranda azalttığınızda hayat kalitenizin de arttığını fark edebilirsiniz. Sabah daha rahat uyanmaya başlayabilirsiniz. Kansızlığınız varsa doktora da başvurarak doğru beslenme önerileri sayesinde sağlığınızı geri kazanabilirsiniz. 

Haftada Kaç Gün Bakliyat Tüketilmeli?

Sağlıklı beslenmenin yapı taşı hiç kuşkusuz ki her şeyi kararında yemekten geçer. Bu noktada bazı gıdaları daha az bazılarını daha çok tüketebilirsiniz. Özellikle karbonhidrattan zengin gıdaları daha az protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan gıdaları daha çok tüketmelisiniz. 

Uzmanlara göre haftada 3-4 kez bakliyat tüketilmeli. Et ve karbonhidrat tüketimini abartırsanız gut, karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, tansiyon gibi rahatsızlıkların tetiklenmesine yol açabilirsiniz. Bunun yerine sebze, bakliyat, et ve karbonhidrat tüketimini belli bir dengede tutabilirsiniz. Bakliyatların sağlık üzerindeki etkileri ve günlük beslenme düzeni hakkında daha güvenilir bilgiye sahip olmak için diyetisyene danışabilirsiniz. 

Sağlıklı, kalorisi düşük yemekler için yine bakliyat zenginliğinden faydalanabilirsiniz. Bakliyat çeşitleri, lezzet ve benzer besin özellikleri sayesinde size sevdiğiniz yemekler için alternatif malzemeler sunar. Güzel baharatlarla harmanlayarak tadına doyamayacağınız yemekler yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. 

Hangi Bakliyat Daha Faydalı?

En sağlıklı bakliyat türleri nelerdir? Burada akla ilk gelenlerden biri nohuttur. Kadın sağlığından, şeker hastalığına kadar birçok alanda olumlu etkiye sahiptir. Sadece etli ya da etsiz yemeğini yapmak zorunda değilsiniz. Nohut, bakliyat çeşitleri içinde belki de kullanım alanı en geniş yiyeceklerden biridir. Nohut unundan hafif tatlı ve hamur işi tarifler mi dersiniz? Yoksa salatalar ve çorbalar mı? Nohut, hem çinko, magnezyum, kalsiyum gibi faydalı bileşenler içerir hem bağırsak florasını düzenler. Sindirim sistemini düzenleyerek sindirim ve boşaltım sisteminde yaşadığınız problemlerin azalmasına yardım eder. Bakterilere karşı savaşmasına yardımcıdır. Yara, deri ve cilt tahrişlerinin iyileşmesine katkı sağlar. 

Bakliyat çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biri de kuru fasulye… Kuru fasulye kemik gelişimini desteklediği gibi tok kalmaya da yardımcıdır. Doğru şekilde tüketilirse kalp hastalıklarını önlemeye yardım edebilir. Folik asit, potasyum ve magnezyum gibi kalp sağlığına iyi gelen faydalı bileşenleri içerir. 

Vitamin ve mineral deposu olan dövme, içeriğinde A, B, C, K, B12 vitaminlerini barındırır. Potasyum, selenyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Lif, protein ve mineral açısından zengin olan bir diğer yiyecek ise sarı mercimektir. Vegan beslenmede önemli bir yere sahip olan sarı mercimek, sodyum, bakır, çinko, manganez, fosfor, çinko, kalsiyum, demir, B vitamini barındırır.

Kırmızı mercimek, et tüketmeyenler için birincil protein kaynaklarından biridir. Köftelik simit, bulgurun öğütülmesiyle elde edilen doyurucu bir besindir. İri bulgur, pilavların vazgeçilmez yapı taşlarından biridir. Farklı yörelere özgü bulgur pilavları için benzersiz bir lezzet sunar. Baldo pirinçle tel tel pilavlar yapmanın ve yemenin tadına doyamazsınız. Bütün bakliyatları, taze ve organik halile alarak lezzetli tarifler yapabilirsiniz.  

AŞAĞIDAKİ ÜRÜNLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRÇıkmadan önce incelemek ister misiniz?
Yükleniyor...