Ayın Fırsatı: Taze Antep Fıstığı : 295,00 TL 899 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo
Favoriler AğaçaltıFavorilerim

Sebze ve Meyveler Nasıl Kurutulur? Güneşte Kurutma Yolları

Tarih: 01.07.2024 14:12
Sebze ve Meyveler Nasıl Kurutulur? Güneşte Kurutma Yolları

Sebze ve Meyveler Nasıl Kurutulur? Güneşte Kurutma Yolları

Güneşte kurutma yöntemiyle elde edilen sebzeler ve meyveler, son dönemlerde mutfakların vazgeçilmez malzemeleri haline gelmiştir. Kuru meyvelerden tatlılar ve çay yanı ikramlıkları hazırlayabilirsiniz. Kuru sebzelerden en lezzetli yemekleri yapabilirsiniz. En lezzetli çay ve kahve yanı atıştırmalıklarıyla keyfinize keyif katabilirsiniz. 

En lezzetli meyveli kekleri ve pastane ürünleri yapabilirsiniz. Evde güneşte kurutma yöntemiyle kendi sebzelerinizi ve meyvelerinizi kurutacaksanız bunun için yeterince uygun alanınız olduğundan emin olmalısınız. 

Meyve ve sebzeler için kurutma yöntemleri de farklılık gösterir. Dolmalık sebzeler öncelikle içleri boşaltıldıktan sonra kurutulur. Meyveler ise sadece doğranarak veya dilimlenerek güneş altında kurutulur.  Ağızınıza layık güneşte kurutma sebze ve meyveleri Ağaçaltı güvencesiyle şimdi sipariş verebilirsiniz. 

Güneşte Kurutma Yöntemleri: Adım Adım Rehber

Meyve kurutma yöntemleri, sebze kurutmaya göre biraz farklılık gösterebilir. Sebzeler pişmeye elverişli şekilde hazırlandığı için kesim şekilleri ve kurutulmaları daha farklıdır. Meyveler ise güzel bir kış atıştırmalığı olmak üzere hazırlanır. Meyveleri kuruturken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: 

Kurutacağınız meyveleri seçin: Meyveleri kurutmadan önce tatlı yaz meyvelerinden birkaç farklı çeşit alabilirsiniz. 

Kurutacak şekilde kesin ve doğrayın: Sonrasında isterseniz kabuklarını soyup isterseniz soymadan sadece çekirdeklerinden ayırarak kurutabilirsiniz. Meyvelerin büyüklüğüne göre onları halka halka birkaç parça olacak şekilde dilimleyebilirsiniz. Dilimlerken çok ince parçalar yapmamaya özen göstermelisiniz. 

Güneşte kuruduklarında suları çekileceği için meyveler, kâğıt gibi bir görünüme bürünebilir. Elmaları 4 ayrı halka şeklinde armutları 4-5 halka şeklinde mürdüm ya da anjelika erikleri de iki üç halka şeklinde kesip güneşte kurutabilirsiniz. Bu sayede güneşte her gün tamamen kuruyana kadar gidip gelip onları sürekli arkasını önünü çevirmeniz gerekir. 

Önünü Arkasını Çevirerek Kurutun: Önce meyvelerin ön tarafını birkaç saat güneşte kalacak şekilde temiz bir bezin üzerine serebilirsiniz. Birkaç saat sonra arka tarafı güneşte kalacak şekilde çevirerek meyvelerinizi kurutabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kuru meyvelerinizi kışa hazır hale getirebilirsiniz. Güzel bir kahve ve çay yanı atıştırmalığı elde edebilirsiniz. 

Sebzelerinizi aşağıdaki yöntemle kurutun ve kışın afiyetle yiyin:

Kurutacağınız sebzeyi ve dizeceğiniz ipi hazırlayın: Sebze kurutma yöntemleri, genellikle güneşte ipe dizme şeklindedir. İpe dizeceğiniz sebzelerin içini boşaltın ve dizmeye hazır hale getirebilirsiniz. 

Hazırladığınız sebzeleri kurutmak üzere ipe geçirin: Kurutulmuş biber, kabak ve patlıcan ise dolması yapılabilecek sebzeler olduğu için ipe dizilerek doldurulmaya hazır halde tutulur. Bu sayede her mevsim sevdiğiniz dolma lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz. 

Zeytinyağlı yemekler için sebzelerinizi doğrayın: Sebzeleri de kışın kullanmak üzere küp küp ve farklı şekillerde doğrayarak bir bez üzerine serip güneşte kurumaya bırakabilirsiniz.

Kurutma işlemine başlayın: Sebzelerinizi doğradıktan ya da ipe geçirdikten sonra güneş gören bir yere asmalı ya da bir bez üzerine sermelisiniz. İyice kuruduktan sonra artık en güzel kurutulmuş sebze yemeklerini ve dolmalarını yapmaya hazırsınız. 

Güneşte Kurutma İçin En İdeal Sebzeler ve Meyveler

Güneşte kurutulmuş sebzeler kategorisinde başı çekenler, biber, patlıcan, kabaktır. Bamya, domates gibi sebzeleri de kurutarak her mevsimde rahatlıkla istediğiniz yemeği yapabilirsiniz. Mısır, bezelye, soğan ve taze fasulye de kurutularak sonraki zamanlarda pişmeye hazır halde saklayabileceğiniz lezzetler arasındadır. 

Güneşte kurutma yöntemiyle saklanabilecek meyvelerin sayısı da oldukça fazladır. Muzdan kuş üzümüne, elmadan duta, hurmadan portakala, mandalinadan pomeloya, Hindistan cevizinden mürdüm eriğine birçok meyve güneşte kurutulmaya uygundur. 

Kurutulmuş meyveler arasında: kavun, keçiboynuzu, kuşburnu, ananas, incir, kivi, Trabzon hurması, mango, çilek, üzüm, bluberry (yaban mersini) de yer alır. Antep karası, dut kurusu, kayısı, gün kurusu gibi çok çeşitli meyveleri kurutulmuş olarak satın alabilirsiniz. 

Sebze ve Meyveleri Güneşte Kurutmanın Faydaları

Güneş doğal bir ısı ve ışık kaynağıdır. İçeriğindeki D vitamini kemik sağlığını korumaya yardım eder. Sağlıklı kurutma yöntemleri arasında da güneşte kurutma en başta gelir. Güneşte kurutma, fırında kurutma, elektrikli kurutma makinesi olmak üzere üç ayrı kurutma şeklinden bahsedebiliriz. Güneşte kurutma, meyvelerin ve sebzelerin doğal bir şekilde kurumasına yardım eden organik yöntemdir. Güneş altında yavaş yavaş kuruyan meyve ve sebzeler içindeki vitamini ve minerali korur. Fırında ve elektrikli kuruma makinesi yardımıyla kurutulan meyveler içeriğindeki vitamin ve mineralleri hızlı kuruma işlemi nedeniyle kaybeder. Doğal ortamda kuruyan sebze ve meyveler, zararlı bileşenler ihtiva etmez. Sağlık açısından birçok faydaya sahip olduğu için vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmenize yardım eder. 

Güneşte Kurutma Süreci: Zaman ve İklim Faktörleri

Güneşte kurutma yaparken mevsim de son derece önemli bir faktördür. Sebzeleri ve meyveleri yaz mevsiminde kurutmayı tercih edebilirsiniz. Güneşin en yoğun olduğu zamanlar yaz mevsimindedir. Bu nedenle sıcakta ve açık havada diğer hava şartlarından etkilenmeden tercih edebileceğiniz en güzel yöntem güneşte kurutmadır. Kurutma süresi de birkaç haftayı bulabilir. Kurutulmuş sebzeler ve meyveler içindeki suyu kaybettiği için uzun süre dayanabilir.  

Güneşte Kurutulmuş Sebze ve Meyvelerin Saklanması

Güneşte kurutulmuş sebze ve meyveleri serin ve kuru ortamda saklamalısınız. Çok sıcak havalarda böceklenme ya da kurtlanma sorunu yaşamamak için buzdolabında saklamayı tercih edebilirsiniz. Güneşte kurutulmuş sebze ve meyveleri uzun süreli saklama koşulları için dikkat etmeniz gereken belli hususlar var. Güneşte kurutulmuş sebze ve meyveleri, hava almayan ağzı kapalı paketlerde saklamalısınız. Doğru saklama koşulları sayesinde yazın kuruttuğunuz meyveleri ve sebzeleri kışın severek yiyebilirsiniz. 

Kurutma Sürecinde Karşılaşabileceğiniz Sorunlar ve Çözümleri

Organik kurutma işlemlerinde nem kontrolü son derece önemlidir. Kurutma sürecinde meyvelerin ve sebzelerin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Kuruduklarında içlerindeki suyu kaybederek sert bir yapıya bürünürler. Nemli kalmadıkları sürece küflenme sorunu yaşamazsınız. Küflenme önleme yöntemlerinden en etkilisi, kurutma sırasında ıslak kalan sebze ve meyvelerin bir süre daha kurumaya bırakılmasıdır. 

Hava almayan ortamda sakladığınızda sebzeleriniz ve meyveleriniz küflenmez. Rutubet olmayan bir ortamda saklayarak altı ay bir yıl aralığında tüketebilirsiniz. Güneşte kurutma sebzeler ve meyveler son derece lezzetlidir. Siz de bu lezzetleri seviyor ama kendiniz kurutacak zaman bulamıyorsanız Ağaçaltı kurutmalık ve kuru meyve kategorilerini şimdi inceleyebilirsiniz. 


 
Yükleniyor...